Kun pyörä onkin jo keksitty

21.10

Älkää enää murehtiko, hyvät kirjoittaja-siskot ja -veljet, jos hahmonne tuntuvat toisten teosten hahmojen toisinnoilta tai jos tuntuu ettette pysty millään kehittämään hahmoa, joka tuo kehiin mitään uutta tai joka ei vaikuttaisi epätoivoisen kliseiseltä. Itse olen paininut välillä näiden mietintöjen kanssa (kuten tiedättekin jos olette blogiini joskus eksyneet), mutta en enää:

Kaksi listausta hahmo-kliseistä/tyypeistä, joita (käsi)kirjoittajat pyörittävät jatkuvasti, milloin hahmoa kuvaillakseen, milloin luodessaan hahmoa, jolla saadaan juonta eteenpäin. Jälkimmäisen kategorian, Characters as Device, määritelmänä on annettu seuraava teksti:

"In service to the plot, characters are given these roles, sometimes making them just plot devices with lines.

These "devices" can also be viewed as "component parts" from which more complex, realistic characters can be built, but television production usually means churning out episodes as quickly as possible to meet looming deadlines. Mediocre writers will merely take one of the following labels and slap a name on it. By contrast, better writers start with a character and slap two or more of the following labels on it.

Contrast Characterization Tropes [ensimmäinen antamani tapaus, eli hahmokuvauksen välineitä], where the plot serves the establishment of the character."

Löysittekö hahmonne tuolta listoilta? Ei se mitään, niin minäkin! Että huolet pois, on ihan luvallista luoda hahmo, joka osuukin kliseepuistikkoon niin että kolisee, kun hahmoa rupeaa näiden valossa - tai ylipäätään analyyttisesti - tarkastelemaan. Ei sitä pyörää keksi kukaan muukaan uudestaan! Kuten tuossa ylläolevassa pätkässä annettiin ymmärtää, jokainen hahmo on jonkinlainen yhdistelmä kliseistä, joita kierrätetään yhä uudelleen ja uudelleen. Toki yhdistelmiä voi varioida rajattomasti, mutta kliseitä sinällään on turha pelätä. Revitään siis hiukset päästä jonkun toisen syyn varjolla, syitä varmasti löytyy muitakin luultavasti etsimättäkin! (Ainakin allekirjoittaneelta.)

2 kommenttia

  1. Niinhän se on: kaikki on jo tehty. Sivusto onkin loistava tutkailtava sen suhteen, miten jokin idea on jo toteutettu ja miten monta kertaa. Luen sivustoa usein ja mietin omaa suhdettani johonkin tropeen. Ellei muuta niin saan lohtua siitä, että sivusto on opettanut minut varioimaan ideoitani runsaammin. Kun kaikki ideat on jo käytetty, jäävät jäljelle ne aivan hullut ja naurettavat, joista tulisi jotenkin saada aikaan uskottavia.

    Kaikki fiktio koostuu samoista palasista. Sen vuoksi niihin kannattaa perehtyä. Esim. hahmojen arkkityyppien tunteminen auttaa karsimaan turhia hahmoja. Statisteja ei tarvita.

    VastaaPoista