Taas sitä mennään

11.48

Sain eilen sen toivottavasti viimeisen juonilistaukseni valmiiksi. Nautin jo pelkästään siitä, että sain piirtää taulukkoa sarakkeineen viivottimella ja läntätä lopputuloksen seinälle. Vaan parasta on se, että nyt minulla on suunnitelma, jossa ei enää ole aukkoja luvuille, "joita täytyy vielä miettiä". Kaikki on valmiina. Nyt sitten pitäisi kai vain istua alas ja kirjoittaa tuo loppuun?

Katselen tätä lukukohtaista suunnitelmaa vuoroin tuntien valtavaa intoa ("Vau, tästä tulee eeppinen!"), vuoroin jopa kauhua ("Tässäkö se nyt sitten on? Toimiikohan tämä ollenkaan..."). Tällä hetkellä olen mukavasti seilaamassa puolessa välissä, tunnelmat vaihtelevat hetkittäin, olin vielä aamulla intoa täynnä, mutta nyt mietin väkisinkin sitä, voinko jättää lopun noin avoimeksi kuin olen jättämässä. Toisaalta yksi virke antaa jo paljon, joten ehkäpä sivumainintani tarinan lopussa eräästä asiasta, jonka avoimuus voisi lukijaa ärsyttää, riittää täyttämään tietoaukon, joka muuten voisi käydä nälviväksi.

Vähän hengästyttää katsella tuota listaani. Juontakin on aika paljon, kahdella aikatasolla, samantapaistakin menoa (mikä oli kyllä homman pointtikin, ei siinä mitään). Saa nähdä menevätkö koelukijat sekaisin aikajanoista, vaikka osoitankin erot aikamuodon muutoksilla ja lukujen alussa annetulla ajanilmauksilla. Mutta pelottaa silti, meninhän minäkin sekaisin esimerkiksi Sofi Oksasen uusimman kanssa, vaikka joka luvun alussa oli tapahtumien vuosiluku annettu (toisaalta ehkä stressaan turhaan: minulla on surkea vuosilukumuisti, ja ehkä tosiaan nuo aikamuotojen muutokset riittävät kertomaan missä ajassa eletään eikä se pääse unohtumaan lukijalta)...

Olo on kuin seikkailunsa alussa kotiovensa sulkevalla hobitilla. Oven kolahdus aiheuttaa epävarmuuden värähdyksen, epäröintiä, mutta kun hengittää syvään ja kääntyy kohti tulevaa, hymy alkaa kutitella poskia ja laulu tekee tietään rinnastani.

Tilanne on hyvin erilainen kuin ensimmäisen luonnoksen kanssa. Silloin tapahtuma muistutti enemmänkin tätä:

 

0 kommenttia