Liebster Award

10.22

Kirjan nimi ei ole vielä puhjennut kukkaansa. Yritän olla välittämättä. Vaikeaa on, mutta toisaalta nyt on ollut työ- ja toimituskiireitä sen verran, että kirjoittamista ei ole tarvinnut ajatellakaan. Toisaalta olisi jo puristusta kirjoituskanavissa. Pitäisi päästää muste paperille tai vaihtoehtoisesti Word-tiedostoon. Mutta ehkä senkin aika koittaa pian. Vaikka juhannuksen jälkeen, kun pahin ruuhka on ainakin hetkeksi ohi.


Ihana Vaarna muisti minua Liebster Award-tunnustuksella, jonka ideana on nostaa esille hyviä blogeja, joilla on alle 200 lukijaa. Kiitos! :)

Tässä vielä säännöt:

1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi.
2. Laita palkinto (ylläoleva kuva) esille blogiisi.
3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen.
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa.
5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat.
6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen.
7. Ilmoita palkitsemasi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.

Vaarnan kysymykset ja niiden vastaukset:


1. Mitä mieluisaa sinulle on tapahtunut tänä keväänä?
Sain gradun valmiiksi. Aloitin yrityksen pyörittämisen kunnolla (pelottavaa, mutta ah-niin-ihanaa!), olen päässyt kokeilemaan frisbee golfia, joka on hauska laji. Pääsin mukaan Kosmoskynä-nimisen tieteis- ja fantasiakirjoittajien lehden toimituskuntaan. Kylpyhuoneremontti valmistui. Sain romaaniani varten erään oivalluksen, joka kantaa kirjan toivottavasti loppuunsa asti. Mukava kevät on siis ollut!

2. Luetko laaja-alaisesti myös omien mieltymyksiesi ulkopuolelta?
Hmm. En ehkä. Toisaalta olen lukijana varsin kaikkiruokainen, joten määritelmien etsiminen kysymyksestä on hiukan hankalaa. Joten sanotaanko näin, että luen mieltymysteni ulkopuolelta, mutta en varsinaisesti laaja-alaisesti. Teos kerrallaan.

3. Koetko kuuluvasi jonkinlaiseen kirjoittajayhteisöön? Kerro siitä.
NaNoWriMon, Facebook-ryhmän ja blogaamisen myötä, kyllä. Se on ollut hyvin antoisaa, ja suosittelen ehdottomasti kirjoittajia verkostoitumaan toisiin kirjoittajiin. Monet solmut avautuvat yhdessä muiden kanssa asiaa pohdiskellen. Vinkkejä ja tukea löytyy kellon ympäri, muiden projektien seuraamisesta ja kannustamisesta saa itselleenkin virtaa.

4. Mitä mieltä olet Rainer Maria Rilken väittämästä: "Taideteos on hyvä, jos se syntyy välttämättömyyden pakosta; muuta arvosteluperustetta sille ei ole."
En ole samaa mieltä. Kirjoittaja päätyy kirjoittamaan sisäisen motivaation ajamana, mutta itse tarina ei ole automaattisesti hyvä, vaikka sen tahkoisikin valmiiksi muutamassa päivässä kirjoittamisen ja inspiraation hurmiossa.

5. Kuka on mielenkiintoisin kotimainen nykykirjailija tai -runoilija? Miksi?
Seuraan tällä hetkellä mielenkiinnolla Emmi Itärannan teosten ja uran kehittymistä. Hänellä on persoonallinen ote maailmojensa luomiseen, mikä voi olla välillä vieraannuttavaakin, mutta toisaalta en voi kuitenkaan olla innostumatta, jos kuulen hänen kolmannen romaaninsa olevan pian myynnissä.

6. Millainen olisi kirjallinen omakuvasi?
Tekisi mieli vastata automaattisesti, että pääprojektini on ehdottomasti sitä, mutta toisaalta en voi kyllä allekirjoittaa toteamusta rehellisesti. Siinä on paljon minulle tärkeitä teemoja, mutta käsittelytapa on niin erilainen omaan elämääni nähden, että vain pari kohtausta on ehkä yhdistettävissä tuttujeni taholta minuun itseeni.

Kirjallinen omakuvani olisi pinnalta hyvin valoisaa ja kevyttä, syvemmältä tummaa ja tempoilevaa.

7. Onko sinulla taideteosta, joka merkittävä sinulle tai jollekin tekstillesi?
Ensimmäisenä mieleen tulee Vincent van Gogh'n kirjeet, jotka vaikuttivat minuun syvästi lukijana. Kyseessä ei ole varsinaisesti taideteos, sillä kirjeet ovat aitoja, todellista kirjeenvaihtoa Vincentin ja hänen veljensä välillä, mutta näen ko. kokoelman ehdottomasti sellaisena, kuten ihminen voi nähdä elämän ja sen kommentoinnin taiteena.

Sekä minuun, että lopulta sitä kautta pääprojektiinikin on eräs taiteellinen vaikuttaja olemassa, mutta sitä en halua paljastaa, sillä kytkösten etsiminen olisi sen jälkeen varmasti lukijoideni päätehtävä. Jääköön ko. teos siis nimeämättä.

8. Oletko intertekstuaalinen kirjoittaja?
En varsinaisesti, mikä taitaa olla kirjoittajien keskuudessa nykypäivänä harvinaista. Nautin kyllä viittausten lukemisesta, mutta itse en taida osata/haluta tasapainotella läpinäkyvyyden ja liian peitellyn merkityksen välillä. Käytän ehkä mielummin metaforia tai ilmaisen suurpiirteisesti ajatuksia, jotka haluan lukijan muodostavan itse. Arvostan kyllä heitä kirjoittajia, jotka intertekstuaalisuudella leikittelevät. Pystyisinpä moiseen ilotteluun itsekin!

9. Mitä haluaisit osata?
Kirjoittaa herkkää kieltä. Se tuntuu tavallisesti tulevan vain inspiraatiopyrähdyksinä. Saisi vakiintua työkalupakiston osaksi.

10. Saatko päähäsi valmiita lauseita, repliikkejä tai sanapareja?
Kyllä vain. Valitettavasti ei ole vielä ajatuksia lukevaa laitetta, jolla saisi nauhoitettua mietteensä, ennen kuin omasta mielestä onnistuneet virkkeet, kappaleet tai dialoginpätkät vaipuvat unholaan. Raivostuttavaa, miten paras kirjoitus tapahtuu päänsisäisesti ja usein niin, että kynä on kaukana.

11. Mitä odotat tulevalta kesältä?
Kuulostaa todella oudolta, mutta haluaisin paljon projekteja töiden puolella. Nyt on hyvä draivi päällä ja tähän asti tehdyt toimeksiannot ovat antaneet paljon uutta virtaa, jota olisi mukava päästä hyödyntämään lisää. Odotan myös uimista. Järveä. Merta. Veden liplatusta. Shortseja tai mekkoja. Pyöräretkiä. Frisbee golfia. Kauniita päiviä ja vihreitä puiden lehtiä. Lämmintä tuulta. Ai miten olenkaan sitä kaivannut!


Liebster Awardin haluan jakaa tällä kertaa Tiinalle, JuonijalleKirsille, Auralle, sekä Outille. Ja kysymykset ovat seuraavat:


1. Kirjoitatko pätkissä vai monta tuntia putkeen?
2. Onko jotain aihetta, josta kirjoitat aina - ihan tietoisestikin?
3. Näetkö kohtauksen tapahtumat selkeästi mielessäsi jo ennen kuin alat kirjoittamaan ko. kohtausta, vai etenetkö ns. mututuntumalla?
4. Mikä on suhteesi fiktioon ja fiktiivisiin hahmoihin mitä tulee heidän olevaisuuteensa? Ovatko he olemassa rinnakkaistodellisuudessa, vai pelkkää fiktiota?
5. Kirjoitatko vain fiktiota? Harrastatko kirjoittamista nykyään aktiivisesti?
6. Mitä luet?
7. Lainaatko tietoisesti muista kirjoista, elokuvista, näytelmistä tai televisiosarjoista?
8. Liittyykö kirjoittaminen päivätyöhösi?
9. Onko mielestäsi väliä sillä, millä välineellä/ohjelmalla kirjoitat?
10. Vaikuttaako vuodenaika tuottoisuuteesi?
11. Lempikertojamuotosi (lukiessasi ja/tai kirjoittaessasi)? Miksi juuri se?

0 kommenttia