Nimi hukassa

Kun aloitin englanninkielisenä pääprojektini työstämisen, ensimmäisten mieleen putkahtaneiden asioiden joukossa oli kirjan nimi. Se oli itsestäänselvyys. Juuri se, mikä sen pitäisikin olla - ja vaikka nimi oli pitkä ja tiesin, että joutuisin siitä kustantajan kanssa taistelemaan, olin siihen valmis. Nimi säilyisi varmasti.

Mutta kun vuosia myöhemmin hyppäsin suomen kelkkaan ja nimi pitikin vaihtaa, iskikin lamaannus. Tämänhetkinen työnimi (yh, en harrasta työnimiä!) on tyylitelty suora käännös alkuperäisestä, mutta se ei kuitenkaan toimi. Kuulostaa typerältä.

Hankalaksi tämän nimidilemman tekee se, että nimen pitää olla kytköksissä koko kirjan idean kattavaan metaforaan. Ilman sitä koko nimellä ei ole mitään mieltä, ilman nimeä metaforan merkitys koko kirjan avaimena hukkuu. Joten siihen sen täytyy liittyä. Mielellään tietysti mahdollisimman suoraan, jotta lukija oikeasti ymmärtää, mistä nimi on kirjalle otettu.

Pitäisi varmaan hypätä sinne toisiksi viimeiseen lukuun ja kääntää ko. metafora ja siihen liittyvä kohtaus jo nyt. Ehkä ongelma onkin sen kääntämisessä. Niin.

Hämmentävää olla tilanteessa, jossa kirjan nimi ei avaudu. Aikaisemmin aina kirjoitusprojektieni lopulliset nimet ovat löytyneet helposti.

Kommentit

 1. Hei, blogissani on sinulle haaste. :)

  Lopullisesta nimestä ei kannata stressata. Tekstikin ja tarina muuttuvat matkan varrella niin paljon, että lopullisen nimen miettiminen jo nyt voi kahlita liiaksi. Katso ensin mitä tulee ja lyö nimi vasta sitten lukkoon. Näin se on minulla mennyt. Melkein aina nimi nousee luontevasti itse tekstistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta! Näitä on aina mukava täytellä! :)

   Tiedän, että kuulostaa naurettavalta stressaantua nimen puutteesta. Ja onhan se, myönnetään. :D Mutta olen vain luonteeltani sellainen, että se lopullinen nimi muodostuu yleensä jo suunnitteluvaiheessa ja ahdistun, jos projekti roikkuu nimettömänä tai jonkun "valenimen" varassa. Mieleni hakee sitä oikeaa jatkuvasti. Ehkä se auttaa asettumaan tarinan nahkoihin tms...

   Mutta saa nähdä, missä vaiheessa se oikea löytyy. :)

   Poista

Lähetä kommentti