Juonen rukkausta

Juoni alkaa olla kuosissa. Teen viimeistä tuunauskierrosta juonikaavioon, tällä kertaa ajatusketjuilun avulla. Ko. tekniikalla otan siis tyhjän uuden dokumentin ja alan kirjoittaa logiikkaa testaten seuraavasti tarinaa auki:

......
katkelma R:n näkökulmasta

Tekniikka avaa solmuja, koska se on (yksin pidettävää) aivoriihtä: siinä on helppo eritellä miten kukakin hahmo reagoi ko. tilanteessa, ja saa järjellä testattua, mitä tapahtuisi loogisesti seuraavasti. Juonikaavio on liian staattinen loogisuuden testaamiseksi - se antaa kyllä kokonaiskuvan juonesta helposti, mutta se ei esittele yksityiskohtia niin, että loogisuutta voisi testata oikeasti, dynaamisella ajatustyöllä. Yksinkin pidettävä vuoropuhelu toimii näemmä mainiosti nimenomaan tähän tarpeeseen.

Tänään sataa ja on harmaata, joten olen ajatellut omistaa päivän kirjoittamiselle - niin gradun oikoluvulle kuin romaanillenikin. En saanut viimeksi hehkuttamaani lukua valmiiksi silloisesta innostani huolimatta, joten tänään voisi olla sen aika. Nyt kun koko juoni tulee viimeinkin toivottavasti siihen lopulliseen muotoonsa, kirjan kirjoittaminenkin tuntuu mielekkäämmältä: enää ei tarvitse edetä se epävarmuus niskassa, joutuuko kirjoittamaan jotakin vielä kokonaan uusiksi ihan vain siksi, että juonta tarvitsisi mahdollisesti myöhemmin vielä tarkastaa. Se on nyt siinä ja pysyy.

Koostan tänään seinälleni taas kirjani alkutaipaleen projektikatsauksen. Tuntuu vähän typerältä tehdä se tässä vaiheessa, kun kirjan muoto alkaa olla jo kiveen hakattu ja suunnitelmat ovat selvemmät kuin koskaan, mutta ajattelin tällä kertaa keskittyä yksityiskohtiin pakollisen juonikaavion yms. lisäksi. Joukkoon saattaa eksyä myös hyödyllisiä listoja esimerkiksi tarvittavasta sanastosta tms. Saapi nähdä. Kuvat täytyy valitettavasti jättää pois, sillä tulostimeni on sanonut itsensä irti.

Millaisia tekniikoita te hyödynnätte kirjaa työstäessänne?

Kommentit