Siirtymiä

En ole työstänyt käsikirjoitustani nyt muutamaan viikkoon, sillä huomasin kauhukseni gradudeadlinen lähestyvän uhkaavasti. Niinpä olen sitä nyt sitten kirjoitellut lähes sormet verillä, nopeasti on pitänyt kasvattaa sivumäärä sieltä +20 sivusta liki 60 sivuun. Vielä on varsinainen analyysi ihan kesken, joten kiire tulee ennen pääsiäistä. Sitä ennen en siis saisi koskea kaunokirjallisiin projekteihin.

...Mikä on luultavasti syy siihen, että sain ensimmäistä kertaa pitkään aikaan kirjoitettua kännykkääni (scifi-)novellin rungon. Veri vetäisi vahvasti kirjoittamisen puoleen, sillä olen kirjoittanut novelleja ehkä 2 tai 3 elämäni aikana, on lähes juovuttavan innostavaa, kun on pitkästä aikaa kunnon, enemmän kuin kelvollinenkin,novelli-idea. Olen aina ollut "pitkän proosan kirjoittaja", kuten esimerkiksi lukion luovan kirjoittamisen kurssin vetäjäni minulle sanoi. En ole hirveästi edes pohtinut sitä mahdollisuutta, että kasvattaisin kirjoittajan cv:täni ensin esimerkiksi lehtien novellijulkaisujen kautta. Jos olen harkinnutkin, on ajatus jäänyt aina sille tasolle, "se täydellinen" novelli-idea on aina jäänyt uupumaan. Mutta nyt kännykkäni runo- ja muistiinpanotiedostojeni joukossa on käytännössä eheä ja kutsuva  novelli, joka vain odottaa kirjoittamistaan. Tarina on juuri minua, idea ei varmasti jätä rauhaan, ennen kuin olen kirjoittanut (sen surkean) ensimmäisen version.

Moniko teistä lähettää kirjoituksiaan novelleja julkaiseviin lehtiin, esimerkiksi Kosmoskynään tai Usvaan? Onko jotain lehteä, jota haluaisitte suositella esimerkiksi eri genrestä? Entä moniko teistä harrastaa novellikilpailuja?

Kommentit

 1. Lehtiin en ole novelleja lähettänyt, ehkä siksi että varastossa ei ole ollut haettuun teemaan sopivia tekstejä, mutta muutama antologiakutsu on osunut kohdilleen. Kuolleen silmät-kauhukulttuurijulkaisuun voisin joskus tarjota kauhunovelleja. Kyseisen lehden ensimmäinen numero ilmestyi viime vuonna, siihen kannattaa tutustua jos kauhu kiinnostaa.

  Olen osallistunut Nova-kirjoituskilpailuun kaksi kertaa, ja olen sijoittunut ihan kivasti. Portti kisaan ehdin laittaa novellia toissavuonna, ja kerran osallistuin Finnconin kirjoituskilpailuunkin, näissä kisoissa en pärjännyt.

  Itse tykkään lukea novelleja ja ehkä siksi myös kirjoitan niitä. Tosin aikaa ei juuri nyt ole kovin aktiiviselle kirjoittamiselle. Romaani-ideoita kypsyttelen vielä rauhassa siihen asti kunnes lapsi on isompi. Jos joskus toteutan kirjanjulkaisemishaaveeni, esikoiseni on luultavasti novellikokoelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Anu! Täytyypä tutustua tarkemmin antologioiden maailmaan!

   Poista
 2. Kannatan novellinkirjoittamista. Ne valmistuvat hieman nopeammin ja itse olen oppinut novellien kautta rivieditoinnista paljon enemmän kuin käsisten kanssa. Novellit lähtevät nopeammin maailmalle ja niitä on helpompi pyörittää koelukijoiden kanssa.

  Suosittelen kans Nova novellikisaa, jos kyseessä on spefinovelli. Porttiin olen kans osallistunut, mutta siinä on aivan törkeän korkea taso. Usvaan saa tarjota koska vain (kevään numeron dedis on 15.3. muistaakseni?) ja muihinkin spefilehtiin kyllä otetaan novelleja. Niitä vain tarjotaan aika vähän käsittääkseni.

  Realistisille novelleille on mm. Martti Joenpolven novellikilpailu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti novellien kirjoittaminen lähtee tästä pikkuhiljaa lentoon - alkukankeutta on kyllä varmasti luvassa, kun en ole näin lyhyeen muotoon tottunut!

   Kiitos vinkeistä, ja erityisesti tuosta Martti Joenpolven kilpailun mainitsemisesta! Tuntuu, että novellikilpailut ovat nykyään aika vahvasti spefin piirissä, joten oli mukava kuulla vinkkiä realisminkin novelleille!

   Poista

Lähetä kommentti