NaNo #8

Eilinen oli aika turhauttava päivä myöskin visualisointiyrityksistäni huolimatta, ja tulin illalla siihen tulokseen, että turhaan yritän väkipakolla nyt niitä uusia kohtauksia tai muuten vain tyhjästä temmattuja osia pusertaa ilman kontekstia, jos kontekstia ja yhteyttä tarinaan kerran kaipaan. Vaikka nanon kirjanpidon kannalta on ehkä vaikeaa editoida olemassa olevaa tekstiä ilman täyttä uudelleenkirjoittamista, taidan tänään lukea käsikirjoitusta ja aloittaa jostain sellaisesta luvusta, josta tiedän, mitä sille pitää tehdä ja miten se pitää tehdä ja joka toivottavasti muun käsikirjoituksen ympäröimänä päästää helpommin sisälle kuin sirpaleinen nanotiedosto.

Ja tätä saan näköjään turhautumisen keskellä itselleni jankuttaa jatkuvasti: on lopulta täysin merkityksetöntä, montako sanaa kirjoitan tässä kuussa, koska tavoitteenani ei ole x määrä sanoja, vaan käsikirjoitusversio, jonka kehtaisi lähettää ainakin parille esilukijalle.

Kirjoittamattomuuteen löytyy onneksi vielä eräs toinenkin kikka kolmonen takataskusta, mutta kerron siitä lisää sitten, jos päädyn sitä noiden uusien kohtausten suhteen käyttämään.

Eli tänään tiedossa on siis käsikirjoituksen lukemista ja toivottavasti sitä sanatasolla nyhräävää editoimista. Sanamäärän mittaaminen tulee olemaan hyvin summittaista: katson luvun sanamäärän ennen editointia ja lopulta editoinnin jälkeen ja erotus saa luvan olla päivän sanamääräni. Joudun kuitenkin varmasti poikkeuksetta lukuja lihottamaan laihduttamisen sijaan, joten ehkä tuo toimii. Tai sitten ei, mutta kuten todettu, editoinnissa National Novel Writing Month on lopulta vain kirittävä tempaus ja sen toivottavasti muistan paremmin jatkossa.

Tajusin illalla myös, että kirjoitusintoni ja nimenomaan tähän käsikirjoitukseen kohdistuvan innon lopahtaminen johtuu varmasti paitsi siitä, että tarina tuntuu jo kerrotulta nyt kun tämä versio on valmis ja olen ollut siitä niin kauan irti, mutta myös ihan yleisestä mielenkiintoni vahvasta suuntautumisesta muuhun tekemiseen. Olen ollut viime kuukausina enemmän kiinnostunut kuvataiteen tekemisestä, katselen päivittäin esimerkiksi monia art journal -videoita, ja lukeminen on siten jäänyt varsin vähälle. En muista, koska viimeksi katsoin BookTube-videoitakaan ennen tätä aamua. Eli sinällään en ihmettele, vaikka kirjoittaminen takkuaisikin: on ehkä vaikea innostua tuottamaan sitä parasta uutta romaania (heh), kun innostus kirjallisuudesta ylipäätään on ollut hyllyllä (pun intended).

Mutta siihen auttaa onneksi tosiaan BookTube-videot sekä kirjallisuuden lukeminen. Joten tänään tulee varmasti luettua oman käsikirjoitukseni lisäksi myös muiden luomia tarinoita. Muiden sanoja.


Kommentit