Paluu blogin ja kirjoittamisen ääreen (+ Liebster Award)

En ole kirjoitellut aikoihin, työharjoittelu vei arkeni ja varasti kirjoittamishaluni. Ennen kaikkea kirjoittamisaikani. Mutta nyt kun harjoittelu on päättynyt, voinen ehkä keskittyä ihan vähän kirjoittamiseenkin töiden, koulun ja muun ohella.

S&S:n kirjoituskilpailukin houkuttaisi. En tosin usko, että ideani kantaa 50 sivuun asti huhtikuuhun mennessä.

Varsinkin, kun pääprojektini on alkanut palailla taas mieleeni pitkän tauon jälkeen. Huomaan ajattelevani hahmojani, rukkaavani juonisuunnitelmaa parempaan suuntaan (I hope) ja avaavani suunnitelma- ja tekstitiedostoa yhä useammin ja pidemmäksi aikaa. Alan ilmeisesti heräillä pitkän, pimeän, stressaavan ja masentavankin syksyn jälkeen.

En siedä tätä ilmojen harmautta, joka sataa taivaalta mielialaa yhä enemmän ja enemmän syövyttävinä vesipisaroina. Onneksi appivanhemmat toivat eilen kirkasvalolampun. Käynnistin sen puoli tuntia sitten ja olo on heti parempi. Hakeudun valon luokse, muissa huoneissa käydessäni huomaan eron niiden kaikennielevän pimeyden ja tämän huoneen ihanan valoisuuden välillä ja kiirehdin takaisin niin pian kuin mahdollista. Kylpemään puhtaassa valossa, joka näyttää pöydän pinnalla kesältä. Miten kesää kaipaankaan!

Olen siinä mielessä ehkä poikkeava kirjoittaja, etten nauti pimeydestä ja sateesta - syksystä - ja koe sitä inspiroivaksi. Usein päinvastoin. Ilmeisesti varsinkin tänä syksynä, kun stressi on tehnyt temput keholleni, joka reagoi ärtyneisyydellä, ja mielelleni, joka tuntuu olevan koko päivän puolinukuksissa. Mutta ehkä tosiaan nyt olen palaamassa takaisin itsekseni. Stressin helpottuessa ja valon palautuessa lampun turvin elämääni. Ja hahmojen ilmestyttyä jälleen mieleeni. Ah, miten helpottavaa ja mukavaa se onkaan. Olen kaivannut A:ta, J:tä, R:ää ja T:tä enemmän kuin voin sanoin ilmaista.

Elina haastoi minut Liebster Awardin keralla kertomaan itsestäni teille enemmän. Kiitos tästä!

Haasteen säännöt ovat:

1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi
2. Laita palkinto (yllä oleva kuva) esille blogiisi
3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa
5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat
6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen
7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.

 Tässä vastaukseni Elinan kysymyksiin:

1. Mitä on työn alla juuri nyt?

Pääprojektini OWCF, jonka pariin olen tässä taas pikkuhiljaa palailemassa. Lisäksi mieleni reunamilta huutelee ajatus kirjoituskilpailuun osallistumisesta ja mahdollisesti siinä käytettävästä kirjaideasta.

2. Ajatteletko lukijaa, kun kirjoitat?
Siinä mielessä, että mietin, onko tekstini hyvää vai ei. En ehkä niinkään kirjoita tietylle yleisölle, mutta en voi jättää lukijoita ja julkaisupotentiaalia kokonaan kirjoitusprosessini ulkopuolelle.

3. Pisin kirjoitustaukosi?
Hmm. Määrittelemisessä on pienet kimuransa, sillä minulla on aika paljon ollut aikoja, jolloin olen kirjoittanut vain muutaman rivin kuukausiin, ja siten en osaa laskea noita pieniä kirjoitushetkiä aktiiviseksi kirjoittamisen ajaksi. Sanotaan siis muutama vuosi. Olisiko ollut 3? Vaikka se kuulostaakin kamalan pitkältä, en osaa enää säikähtää sitä. Se on varmaan hyvä asia: en enää saa paniikkia siitä, voiko minusta tulla koskaan kirjailijaa, jos en työstä jotain 24/7, vaan osaan ottaa elämän sellaisenaan kuin se tuleekin - kirjoitustaukoineen tahi ei. Toki se tarkoittaa sitä, että julkaisen esikoiseni (jos koskaan mitään saan julkaistua) varmaan joskus keski-iän paremmalla puolella, mutta noh, ei voi mitään. Ei se määränpää vaan se matka!

4. Missä ja milloin kirjoitat?
Tuppaan kirjoittamaan sohvalla ja sängyllä, eli joko olohuoneessa tai makuuhuoneessa, vaikka oikea kirjoituspöytäkin löytyisi. Kirjoitan mihin vuorokaudenaikaan tahansa, tosin eniten kaiketi aamupäivällä ja päivällä stereotypiasta poiketen. Iltaisinkin toki, mutta mitä väsyneempi olen, sitä vähemmän tunnun saavan aikaiseksi. Ja kuten jo valittelinkin, väsyn näin talvisaikaan n. klo 15, kun päivä verhoutuu pilveen ja aurinko piiloutuu horisontin taakse.

5. Luetko kirjoitusoppaita?
Kyllä niitä on tullut luettua. Nautin teoriasta, tosin siinä on se vaara, että siitä ei osaa enää irtautua ja kirjoittaa tosiaan aina pitäen silmällä laatua - silloinkin kun ei pitäisi. Mutta se on tietynlainen addiktio - kirjoittaminen kiehtoo, muiden ajatukset siitä kiehtovat, ja se on vain itselle niin rakas aihe, että siitä lukee mielellään.

6. Mikä sai sinut innostumaan bloggaamisesta?
Minulla on vuosia ollut nettipäiväkirja, siitä oli helppo siirtyä blogimaailmaan. Olen myös lukenut aina muiden blogeja aktiivisesti. Kun huomasin muutama vuosi sitten, että kirjoittamisblogejakin on olemassa, jäin koukkuun niiden lukemiseen. Itse perustin oman blogini vasta nykyisen pääprojektini myötä - siihen asti en kokenut voivani tarjota mitään mielenkiintoista luettavaa itselleni tai lukijoilleni blogin muodossa, eivätkä aikaisemmat aloitelmat tosiaan ottaneet tuulta alleen. Muitakin blogeja olen tosiaan hetken pitänyt, mutta olen surkea pitämään aktiivisesti blogia yllä, jos aihe on sellainen, ettei sitä ajattele jatkuvasti. Kirjoittaminen on sen verran iso intohimo, että vaikka olosuhteista johtuen pitäisinkin blogista taukoa joitakin kuukausia, palaan tänne kuitenkin aina. Nautin suuresti muiden kirjoittajien ajatusten lukemisesta, kuten sanoinkin jo, ja itsellänikin on kirjoittamisen suhteen varsinkin aika suuri jakamisen tarve, joten blogi on aika luonnollinen osa lukemis- ja kirjoittamisprosessiani.

7. Mitä mieltä olet sähkökirjoista?

En itse nauti niiden lukemisesta, sillä nautin kirjojen tunnusta, niiden tuoksusta ja ylipäätään siitä ajatuksesta, että voin pitää kädessäni ikkunaa toiseen maailmaan, minkä lisäksi koen sähköisten tekstien lukemisen rasittavana pitkällä aikavälillä. Mutta toisaalta, en myöskään tyrmää niitä kirjojen paikan valtaajina: vaikka niitä varmasti tulevaisuudessa ostetaankin enemmän, en kuitenkaan osaa nähdä niitä negatiivisena asiana, vaan vain yhtenä (kirjailinkin kannalta kätevänä) formaattimuotona. Mitä enemmän ihmiset lukevat, sen parempi - huolimatta siitä muodosta, jossa he fiktionsa ja faktansa nauttivat.

8. Oletko jäänyt viime aikoina koukkuun johonkin kirjasarjaan, televisioon, musiikkiin tms.?

Sain katseltua Breaking Badin viimeinkin! Englannissä käsikirjoitustunneilla sitä käsiteltiin yhtenä esimerkkinä sarjasta, joka on loistavan tasalaatuisesti (hyvin) kirjoitettu ja jossa osattiin luoda hahmoille luonteva vaikkakin aika dramaattinen muutoskaari. Itsekin tulen varmasti näin sarjan nähtyäni palaamaan ko. hahmojen pariin ja katson väliajoin jakson kaikilta kausilta ihan vain jotta voin ihastella sitä muutosta, jotka hahmot käyvät uskottavasti läpi. Suosittelen!

9. Kenelle annoit viimeksi kirjalahjan ja mikä kirja oli kyseessä?
Joululahjat ovat vielä jakamatta, joten en paljasta niitä tässä siltä varalta, että joku lahjan saajista sattuisi lukemaan blogiani. Mutta niin faktaa kuin fiktiotakin on luvassa. :)

10. Tapaatko jättää kirjan lukemisen kesken, jos tarina/tyyli ei miellytä?
Itse asiassa kyllä. Varsinkin nykyään, kun energiaa lukemiselle ei oikein ole, joten jos kirjaan tartun, sen on oltava sellainen, joka jaksaa pitää mielenkiintoni yllä.

11. Onko sinulla soundtrackejä/biisilistoja omille käsikirjoituksillesi? Millaisia?
Pääprojektilleni on. Yleensä en soundtrackejä saa aikaiseksi, mutta nyt olen muutamia kappaleita listalle laittanut. Esimerkiksi The Black Keysin Howlin' For You soisi erään tappelukohtauksen taustalla, jos kirjasta joskus tehtäisiin elokuva. Ylipäätään soundtrackin kappaleet liittyvät sisarussuhteisiin tai läheisen kuoleman suremiseen. Sieltä löytyy myös Placebon versio Running Up That Hillistä.
Koska Liebster Award on jo käynyt seuraamani kirjoitusblogit läpi, jätän tähän alle kysymykset niille, jotka haluavat tehdä kakkoskierroksen. Saa ottaa vapaasti yhden tai vaikka kaikki!

1. Näetkö kohtauksen tapahtumat selkeästi mielessäsi jo ennen kuin alat kirjoittamaan ko. kohtausta, vai etenetkö ns. mututuntumalla?
2. Onko jotain aihetta, josta kirjoitat aina - ihan tietoisestikin?
3. Kirjoitatko pätkissä vai monta tuntia putkeen?
4. Mikä on suhteesi fiktioon ja fiktiivisiin hahmoihin mitä tulee heidän olevaisuuteensa? Ovatko he olemassa rinnakkaistodellisuudessa, vai pelkkää fiktiota?
5. Kirjoitatko sisällyttäen tosielämän tapahtumia fiktioosi? Joko omakohtaisia tai kuulemiasi tapahtumia.
6. Jos kirjoitat itsellesi tuntemattomasta harrasteesta tms, kokeiletko sitä itse ennen ko. kohtausten kirjoittamista? (Esimerkki: vangin tulisi vapautua tuolista, johon hänet on sidottu köydellä - kokeiletko temppua ensin itse?)
7. Lainaatko tietoisesti muista kirjoista, elokuvista, näytelmistä tai televisiosarjoista?
8. Pystytkö suhtautumaan hahmoihisi neutraalisti vai yritätkö moista edes?
9. Onko mielestäsi väliä sillä, millä välineellä/ohjelmalla kirjoitat?
10. Vaikuttaako vuodenaika tuottoisuuteesi?
11. Lempikertojamuotosi? Miksi juuri se?

Kommentit