Odotusta

Kolme lukua enää jäljellä. Lopppusuora; olisi mahtavaa, jos pääsisin ylihuomenna tulostamaan. Yritän jo tänään puristaa jonkun noista jäljellä olevista luvuista kasaan, vaikka jostain syystä yhden luvun valmistuttua tuntuukin hankalalta lähteä kirjoittamaan saman päivän aikana seuraavaa. Tätä esiintyy ilmeisesti muillakin?

Ajatukseni ovat olleet kyllä muualla kuin kirjoittamisessa. Olen pohtinut viime päivät paljon joulua. Tänä vuonna siitä on tulossa erilainen kuin aikaisemmista, olen itse tekemässä sen - yhtäkkiä saan päättää, millaisen joulun luon, mistä haluan hössöttää jos hössöttää ylipäätään haluan, ja millaisia perinteitä haluan vaalia tai muodostaa uusina. Joulu on aikaisemmin aiheuttanut hyvin vahvoja, ristiriitaisia tunteita: se on aina ollut juhlapyhä, jonka kuuluisi olla tietynlainen, mutta todellisuus on ollut lähes aina jotain muuta. Nyt olo on hyvin kaksijakoinen: toisaalta olen ratketa uudelleen löydetystä joulunodotuksen riemusta, mutta toisaalta pelottaa, kohoavatko unelmani ja odotukseni liian korkealle ja mitä jos päivä meneekin ohitse aivan tavallisena, arkipäivän kaltaisena ilman sukuloinnin tuomaa juhlallisuutta. Yritän ratkaista asian valitsemalla ne itselleni tärkeät tunnelman luojat ja keskittymällä niihin; tiedän jo, että haluan panostaa tiettyihin hyviin ruokalajeihin ja tehdä ne itse (ajoissa, ilman ylimääräistä stressiä), virittää ne vähät koristukset mitä tarvitsee, ja keksiä jonkin mukavan puuhan, jota voisi jatkaa perinteenä tulevina vuosina ilman pakkopullan tuntua. Voi siis olla, että tänä jouluna pidetään lautapeli-ilta/päivä tms. ruoanlaiton ja muun rennon olemisen ohella.

Yhden asian olen tosin jo päättänyt henkilökohtaisen jouluni osalta: joulut ovat Harry Pottereiden, Viisikoiden, yms. nostalgiakirjojen lukemisen aikaa. Odotan ennen kaikkea sitä, että saan jouluvalojen valossa ja torkkupeittoni alla astua Tylypahkaan, aivan kuten olen lähes joka joulu tähän asti lentänyt Lumiukon kanssa Englannin maaseutujen yllä. Harry Potterit edustavat itselleni koko kirjallisuuden maagisuutta, ja vaikka olen lukenut ensimmäiset kirjat jo yli 30 kertaa, en usko kyllästyväni niihin koskaan. Ikävöin niiden pariin jo nyt.

Millaista jouluaattoa te vietätte? Kuuluuko tavanomaiseen jouluaaton päivärunkoonne jokin ohjelma tai asia, jota vaalitte vuodesta toiseen niiden tyypillisten perinteiden lisäksi?

Kommentit