He asuvat minussa

Olen jumissa kaiken kirjoittamiseni kanssa. Pääni täyttävät hahmot, mutta eivät heidän tarinansa. Olisi ideoita tarinoiden jipoiksi,asetelmiksi, teemoiksi. Vaan mitä ovat ne, jos niillä ei ole olomuotoa?

Huolestuttaa. Pitäisi editoida romaania ja tekisi mieli tällä hetkellä kokeilla siipiäni novellien parissa. Mutta pääni lyö tyhjää. Alan jo epäillä itseäni ja mielikuvitustani. Ehkä olen vain ihmisihminen: kehitän helposti ideoita henkilöistä ja heidän olosuhteistaan, mutta ne juonet. Turhauttavaa, sitä väkisinkin alkaa kyseenalaistamaan kykyjään tai taipumuksiaan tarinoiden kertomiseen, jos niitä ei saa aikaiseksi.

Vaan miten se voisi olla intohimoni, jos niitä ei lainkaan olisi?

Kommentit

 1. Minusta tuntuu, että ajattelet ehkä juonia liian monimutkaisesti? Niitä on kahta sorttia: juonia jotka voivat tapahtua kenelle tahansa (esim. Liisa Ihmemaassa, yleisesti dekkarit) ja juonia jotka voivat tapahtua VAIN näille henkilöille (esim. Jane Austenin Emma). Eli hahmo- ja juonivetoisia tarinoita.

  Kirjoittajat tuntuvat yleisesti stressaavan ensimmäistä kategoriaa ja ajattelevan juonta hahmoista erillisenä komponenttina, vaikka näin ei aina tarvitse olla. Kenties sinä kuulut hahmovetoisten tarinoiden kirjoittajiin?

  Hahmovetoisessa juonessa juoni syntyy orgaanisesti hahmojen halujen ja ongelmien ympärille.
  A) Päähenkilösi haluaa jotain ja ei voi saada sitä, joten juoni on hänen kamppailuaan toteuttaa tahtonsa.
  B) Päähenkilösi elämää uhkaa jokin ulkoinen voima, joka pakottaa päähenkilön toimimaan, jotta hän voi säilyttää elämänsä entisellään

  Kannattaa siis ehkä lähteä miettimään mitä hahmosi haluavat yli kaiken, tai mitä voit uhata/ottaa heiltä pois. Tästä syntyy juoni, kun päähenkilö joutuu ponnistelemaan korjatakseen tilanteensa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta! Jännä, miten sitä voi asiat tietää mielessään, mutta silti on stressattava ja unohdettava ne peruspalikatkin. :) Ongelmani taitaa tosiaan olla se, etten ole tarkastellut hahmoja kovin systemaattisesti motiivien näkökulmasta - annan niille ehkä liikaa hengitysvaraa ja siten lopputuloksena on ollut sekasotku, joka on ahdistanut.

   Mutta ehkä tästä pikkuhiljaa!

   Poista

Lähetä kommentti