Kirjoittajasta

Tuli tuossa jokin aika sitten kerrottua jotain tekeillä olevista, noin suurinpiirtein aktiivisista kirjoitusprojekteistani, ja ajattelin avata niitä rahtusen lisää tai ainakin siirtää paikkaan, josta tiedot löytää kätevästi etsimättäkin. Samalla sanoa jotakin itsestäni kirjoittajana.

Aloitetaan projekteista. Tässä on listattuna vain muutamia: niin sanotusti pöytälaatikossa ideoita, aloitelmia ja luonnoksia piisaa tietenkin niin vihkojen kuin tietokoneen kansioidenkin täydeltä, mutta nostan niitä täällä esittelyosastolla esiin vasta, kun heittäytyvät siinä määrin aktiivisiksi mielessäni, että voin hyvällä omallatunnolla sanoa niitä työstäväni. Alla siis nämä tällä hetkellä eniten aivosolujani kutittelevat kirjoitusprojektini:

PELIVUOROSSA

OWCF - pääprojektini. Työstän pääprojektini käsikirjoitusta jo ties-monetta vuotta, ja menossa taitaa olla epävirallisen virallisesti neljäs editointi-/uudelleenkirjoituskierros. Kielenä englanti ja suomi, sillä kirjoitin alkuperäisen version englanniksi mutta olen nyt kallistunut siihen, että haluan kokeilla kepillä jäätä myös suomen markkinoilla - siispä työstän kahta versiota "rinnakkain". Tarinan genre lienee jossakin yleisen draaman (literary fiction) ja jännitys-/rikoskirjallisuuden välimaastossa. Lähin jo olemassa oleva vastine lienee Dostojevskin Rikos ja rangaistus.

VAIHTOPENKILLÄ

R - lastenkirja, josta on suunnitelmat laajentaa trilogiaksi. Juonisuunnitelma vielä hakee muotoaan, sillä koostan kunkin kirjan yksittäisistä, mutta toisiaan tukevista tarinoista/samoille henkilöille tapahtuvista sattumuksista Peppi Pitkätossun hengessä, jotka kuljettavat lukijaa ja hahmoja kohti koko kirjan ydinteemoja. Päähenkilöinä ovat - yllätys yllätys - orpopoika ja vähän epätavallisempi pikkutyttö. Kielenä suomi, löytyy tageista kohdasta projektit: lastentarina.

ÄJV - dystopiaromaani The Last of Us -pelin ja vähän pääprojektinikin hengessä. Toivotonta sotimista ja sen keskellä toisilleen rakkaat ihmiset ristiriitojen pyörteessä. Tällä hetkellä vaihtopenkillä muiden projektien priorisoinnin vuoksi, mutta ei kuitenkaan lähelläkään pöytälaatikkoa. Kielenä suomi.

FM - literary fiction -trilogia, jossa scifi- tai yliluonnollisia elementtejä, miten nyt haluaa niitä lisämausteita arvioida, vähän samaan tapaan kuin Audrey Niffeneggerin Aikamatkustajan vaimossa. Kilpailee ÄJV:n kanssa pääprojektin paikasta OWCF:n lähdettyä rundille. Kieli tällä hetkellä kysymysmerkki, alan kallistua suomen puolelle, mutta saa nähdä. Veikkaan, että englantiin kuitenkin päädyn.

nimetön - ikuisuusprojektini, jota olen hautonut mielessäni teini-ikäisestä asti: massiivinen kirjasarja, joka ulottuu historiasta nykypäivään. Pidän tahallani vaihtopenkillä, sillä haluan suunnitella koko sarjan, ennen kuin aloitan ensimmäisen osan kirjoittamisen. On kuitenkin haastajan roolissa muihin projekteihin nähden: mikäli jonakin kauniina päivänä sarjan rakenne ja sisältö hahmottuu mielessäni täysin eikä kirjoittamiseen muita esteitä enää ole, tämä projekti syrjäyttää muut tai ainakin siirtyy rinnakkain työstettäväksi toiseksi pääprojektiksi. Kielenä suomi, tunnisteista löytyy kohdasta: projektit: haastaja.


Suosin kirjoissa ja tarinankerronnassa noin yleensä formaatista riippumatta henkilölähtöisiä tarinoita, joten itsellänikin hahmot ovat pääosassa elämänsä sankareina tai hirviöinä. Pidän yliluonnollisista elementeistä ja hyödynnän niitä varsin usein, ainakin epäilyksen asteella. Suoranaista fantasiaromaaninkin poikasta löytyy pöytälaatikosta. En halua nimetä mitään suosikkigenrejäni, sillä hahmolähteisyys on se itselleni oleellisin aspekti - genre määräytyy tarinan juonen ja olosuhteiden mukaan, ei toisinpäin. Suosikkiaiheitani lienevät varsin yleispätevät teemat, kuten kuolema, menetys, sekä perhesuhteet, mutta olen rakennuspalikoiden suhteen niitä, jotka eivät välttämättä mene siitä mistä aita on matalin: pidän rakenteellisista ja sisällöllisistä jipoista ja leikittelyistä - unelmissani Harry Potter olisi herännyt kirjasarjan päätteeksi tätinsä hakatessa hänen kaappinsa ovea ja kaikki olisikin ollut vain unta. Ah, miten olisin moisesta riemastunutkaan!

Kirjoitan varsin dialogipainotteisesti, ehkäpä tuosta henkilöiden priorisoinnistakin johtuen, mutta myös mielenmaisemia maalaillen, riippuen tilanteesta ja tekstistä. Miljöökuvaukset sen sijaan ovat heikko puoleni: haluaisin kirjoittaa herkästi, mutta tyylini taitaa olla pikemminkin ytimekäs ja niukka. Pidän itsereflektiosta, aivoriihistä toisten kirjoittajien ja lukijoiden kanssa, sekä ajatuksesta siitä, että me kaikki olemme käveleviä tarinoita - meidät täytyy vain löytää. Siispä kohtelen hahmojani ja heidän tarinoitaan kuin todellisia ihmisiä: he oleskelevat vain omassa, tarinansa todellisuudessa. Joitakin tämä lähestymistapa kummaksuttaa, mutta itse en pysty näkemään asiaa toisinkaan; samaistun helposti fiktiivisiinkin henkilöihin, ihmismielen syöverit kiehtovat loputtomasti. Toivon kuitenkin, etten sorru pelkäksi hahmojen terapiaistuntojen kirjuriksi, vaan pyrin siihen, että tarinoissa juonikin on kunnossa. Varsinaista kirjoitustyyliäni niin kielellisesti kuin tunnelmallisestikin lähinnä viime aikoina lukemistani kirjailijoista lienee Sofi Oksanen.

Pelkään epäonnistumista, mutta en yrittämistä. Suunnittelen paljon, toteutan hitaasti. Lisäksi häpeän kliseitä, mutta käytän niitä silti, kuten me kaikki. Suhtaudun kirjoittamiseen vakavasti ja pidän tarinankerronnasta ihan teoreettisellakin tasolla - olen niitä kirjoittajia, jotka lukevat mielellään kirjoitusoppaita ihan vain toisten kirjoittajien päiden sisään kurkistamiseksi ja kyseenalaistaakseen omia ajatusmallejaan aiheesta. Tarinankerronta on ollut koko iän kattava harrastus ja intohimo, josta toivon ammattia itselleni myös kirjailijan ominaisuudessa tulevaisuudessa. Pidetään peukkuja.

Tervetuloa blogini pariin, toivottavasti viihdyt!

Kommentit