Taktiikan vaihdos

22.37

Olen varsin kaavamainen kirjoittaja: on kirjoitettava järjestyksessä lähes poikkeuksetta, siten kuin on suunniteltu. En ole hyvä improvisoimaan millään elämäni osa-alueella, aivoni kaipaavat tutun turvallisuutta, ilmeisesti myös luovissa harrasteissa. Siihen vaikuttaa myös varmasti se, että olen luonteeltani töiden suhteen tunnollinen suorittaja: ahdistun, jos kokonaisuus on repaleinen tai hallintani tuntuu kirpoavan, pelkään kaaoksen tunnetta silloin, kun odotan itseltäni hyvää suoritusta.

En ole siis aiemmin harrastanut systemaattisesti pätkittäin kirjoittamista, täysin mielivaltaisesti kohtauksen toteuttamista mistä päin suunnitelmaa tahansa - olen lähinnä jatkanut eteenpäin, muokannut vanhoja tai täydentänyt jo tekeillä olevaa lukua. Tänään kokeilin reilusti eteenpäin hyppäämistä ja nyt minulla on kasassa yhden luvun loppupuoli ja seuraavan alku. Täysin ilman nikottelua - kirjoitin vain pätkät, jotka siinä hetkessä ehdin ja halusin.

Asiaan saattoi toki vaikuttaa se, että kirjoitin käsin - enkä tiedostoon, jossa olisin kiusallisen tietoinen siitä, mitä ympärillä on tai kuuluisi olla. Hyvä niin.

Tiedostan kyllä, että ne tylsemmät kohdat on kirjoitettava vielä, jos kirjan mielii saada valmiiksi. Mutta uskon myös, että kynnys niiden kirjoittamiseen madaltuu huomattavasti, jos ne pienet katkelmat ovat ainoat, jotka enää kirjasta puuttuvat. Sitä hetkeä odotellessa aion kokeilla tätä taktiikkaa enemmänkin, ja niinpä huomenna kenties töiden jälkeen kirjoitan lisää - ihan minkä kohtauksen haluan, mistä kohtaa kirjaa tahansa. Ah!

Sain vauhtia ja perspektiiviä jo aikaisemmin perjantaina, kun tapasin kolme jo julkaissutta kirjailijaa kahvittelujen merkeissä. Kiitos antoisasta perjantaisesta siis E:lle, J:lle ja S:lle! Kirjoittamisesta keskusteleminen toisten kirjoittajien kanssa on parhautta.

Nyt illan kirjan pariin.

0 kommenttia