Kriiseilyä

Luen aika paljon kirjablogeja, käytännössä päivittäin. Pari päivää sitten luin arvostelun mielenkiintoiselta vaikuttavasta kotimaisesta kirjasta, joten päädyin selailemaan kirjailijan muutakin tuotantoa Goodreadsista ja lukemaan aiempien teosten arvosteluja.

Eräs teos kiinnitti jo nimellään huomioni, se kun oli yksi varhaisimmista suomenkielisistä työnimistä käsikirjoitukselleni. Ja epäilykseni vahvistuivat lukiessani kirjan kuvausta: tämä vuonna 2009 ilmestynyt teos on hyvin samanlainen kuin omani. Rakenteeltaan, teemoiltaan, idealtaan ja jopa osittain henkilöhahmoiltaan. Jos oma käsikirjoitukseni julkaistaisiin, vertailua olisi mahdotonta välttää.

Vannoin itselleni, että en antaisi tämän vaikuttaa projektini etenemiseen - varsinkin genrekirjallisuudessa samankaltaisuuksia on lukemattomissa muodoissa ja genren ydinelementit usein kierrättyvät teoksesta toiseen - mutta en saa sanoja enää ulos itsestäni. Tarinani on jo kerrottu, aavistuksen eri muodossa, mutta kerrottu yhtä kaikki.

En tiedä, pitäisikö vaihtaa projektia, haudata tämä toistaiseksi ja työstää pääprojektina jotain muuta. Projekteja toki riittää, mutta taidan olla tässäkin asiassa yksiavioinen: olen niin kiinni tässä neljän vuoden uurastuksessani, että takki tuntuu nyt hyvin tyhjältä. Mutta en tiedä voinko jatkaa käsikirjoitusta, johon liitän näin vahvan tunteen pettymyksestä ja turhautuneisuudesta.

Ehkä tarvitsen vain perspektiiviä, välimatkaa. Tekisi mieli lukea käsikirjoitukseni julkaistu kaima, jotta näkisin miten paljon eroavaisuuksia ja yhtäläisyyksia niiden välillä todella onkaan. Mutta pelkään vielä syvempään alhoon vajoamista.

Tämä on kai näitä kirjoittajien ikiaikaisia ongelmia, jotka on vain selätettävä.


Kommentit

 1. Tsemppiä. Tottahan se on, että kaikki on jo kirjoitettu. Meille jää tehtäväksi kirjoittaa ne samat sanat eri tavalla kuin miten ne on kirjoitettu aiemmin. Ja vaikka samankaltaisuuksia on, tuo aiemmin kirjoitettu kirja ei ole kirjoitettu sinun sanoillasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotaan, että omasta tarinastani tulee lukemisen arvoinen.

   Poista
 2. Näitä sattuu kirjoittajille ihan jatkuvasti. Itse olen törmännyt useampaan kirjaan, jotka ovat vaikuttaneet ulospäin liian samanlaisilta työn alle olevien käsisten kanssa. Olen pyrkinyt kuitenkin lukemaan kirjat aina, jotta voin sitten tietoisesti tehdä tarvittavat muutokset ja aikalailla joka kerta olen todennut, ettei muutoksia tarvita, vaikka tarinat vaikuttaisivat ulospäin samankaltaisilta.

  Tarinoissa on saattanut olla samankaltaisuuksia, esim. miljöö tai alkuasetelma, mutta yhtäläisyydet ovat olleet aina lähinnä kosmeettisia.

  Ainoana poikkeuksena on vastikään ilmestyvä kirja, jonka kirjoittajalla on 1) samat nimikirjaimet kuin minulla, 2) hän on syntynyt samana vuonna kuin minä, 3) hänen päähenkilöllään on sama nimi kuin päähenkilölläni, 4) kirjan takakansitekstissä oli aika paljon samoja elementtejä, eli käytämme samaa mytologiaa.

  Tämä oli jo niin uskomaton yhteensattuma, että pyysin kirjoittavaa kaveria lukemaan doppelganger-kirjan. Todennäköisesti tarinat ovat tyystin erilaiset, mutta jotain kosmettisia muutoksia haluan varmaan tehdä (esim. päähenkilön nimen vaihtaminen).

  Pääasiassa samankaltaisuudet ovat hädin tuskin koskaan merkittäviä. Tämän olen todennut monen kirjoittavan kaverinkin kanssa. Kannattaa siis vaan lukea kilpailijat rohkeasti ja miettiä sitten orgaanisia tapoja tehdä omasta käsiksestä vielä omaäänisempi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä!

   En ole vielä uskaltanut lainata tuota kirjaa kirjastosta, mutta teen sen varmaankin jossain vaiheessa, todennäköisesti viimeistään kun tämä versio on valmis, ennen koelukijoille lähettämistä. Tällä hetkellä tuntuu, että mitä useamman arvion luen, sitä enemmän näillä käsikirjoituksilla on yhteistä, mutta ehkä tämä on tosiaan vain se oma tuntuma, joka tulee kaikille kirjoittajille, jotka samankaltaisen jo-julkaistun teoksen löytävät.

   Mutta nyt eteenpäin käsikirjoituksen kanssa!

   Poista

Lähetä kommentti