Valtavia rakenneuudistuksia

Kaikki nämä vuodet kirjani on perustunut ajatukselle, että lukija saa tietää tulevaisuuden tapahtumista ennen menneisyyttä, aikajanat kulkisivat rinnakkain ja lukija kokisi sekä syyt että seuraukset niin yht'aikaisesti kuin se on mahdollista.

Mutta olen tulossa siihen tulokseen, että aikajanoja (3) ja näkökulmahenkilöitä (3) on liikaa kuljetettavaksi lomittain. Vaikka olen selkeästi lukujen alussa merkannut esim. mikä aikajana on kyseessä, kokonaisuus on alkanut näyttää omissakin silmissäni sekavalta - juonikaaviossa kaikki on selkeää, mutta kun luen esim. keskikohdan jännittäviä lukuja, joissa lukijan huomio kiinnittyy vahvasti kaikkiin henkilöihin ja kahteen käsiteltävään aikajanaan ja niiden tapahtumiin, näen selkeästi silmissäni lukijoiden otsanrypistykset ja turhautumiset siitä, kun he eivät pääsekään seuraamaan välittömästi tapahtumia, jotka jäivät edellisen luvun lopuksi jännittävään kohtaan.

Itken verta, mutta taidan joutua luopumaan kirjan kantavasta ajatuksesta ja järjestää aikajanat yhdeksi kronologiseksi kokonaisuudeksi. En tosin tiedä, pidänkö kirjastani enää sen jälkeen.

Mutta valmiiksi tämä tulee joka tapauksessa.

edit. Tämän päivän musiikkilöytö:Kommentit

 1. Tuo on kieltämättä hankala kokonaisuus. TV:ssä rinnakkaisia aikalinjoja käyttävät tarinat ovat yleistyneet todella paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta ne vaativat kyllä taituruutta (mieleen tulee viimeaikaisista sarjoista esim. Westworld). Kirjassa on onneksi se plussaa, että tarinaa voi lukea hitaasti ja palata takaisin halutessaan.

  Ehkä olennaisin kysymys tässä on se, onko menneisyyden tarinalinja vain taustatarinaa vai itsessään mielenkiintoista toimintaa? Minusta moni hyvä tarina toimii pelkästään nykyajassa rikkaan taustatarinan kanssa, koska nykyisyys resonoi menneen kanssa ja laittaa hahmot miettimään ja käsittelemään ja avaamaan sitä, sen sijaan että kaikki olisi näytettävä lukijalle alusta alkaen.

  Erityisen hankalaa voi olla kahden aikalinjan säännöstely ja jaksottaminen. Muistan sen olleen itselläni todella hankalaa, kun vielä kokeilin reilummin eri aikatasoja ja runsaita näkökulmahahmoja.

  Ehkä kannattaa nyt suoristaa aikalinjat ja kirjoittaa ne täydellisiksi ja sitten katsoa seisovatko ne omillaan ja jos seisovat, katsoa sitten vasta niiden järjestystä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikajanat toimivat omina kokonaisuuksinaan, ja yhdessä ne myös ovat mielekäs kokonaisuus - menneisyys esimerkiksi ei ole vain taustatarina, vaan kullakin osuudella on juonensa ja tarkoituksensa kokonaisuuden kannalta. Siksi kirveleekin rakenteen muokkaaminen, koska esimerkiksi juuri televisiosarjana tämä toimisi mielestäni vielä loistavasti, ja tosiaan tarinani pohjautui juuri sille ajatukselle, että lukija tietää ja kokee asioita tietyssä järjestyksessä.

   Kyllä tämä tietenkin kirjana toimii perinteisessä kronologisessa järjestyksessä, mutta mielestäni tarina menettää tehonsa täysin ja tarkoittamani vaikutuksen lukijaan, jos menen yksinkertaistamaan tämän tavalliseksi kertomukseksi, jolla on lineaariset alku- ja loppupisteensä.

   Samaan aikaan koen mahdottomaksi leikata näkökulmahenkilöiden määrää, koska jokainen tuo tarinaan tarkasti suunnitellun lisänsä näkökulmallaan, ja jokaisella on juonen kannalta olennainen rooli tarinankuljettajana. Eräällä on ehkä hieman heikompi rooli juonellisesti aluksi, tai vaikuttaa siltä lukijan mielestä, mutta kirjan viimeisen konfliktin alkuunsysäävä yllätys tulee nimenomaan tämän näkökulman ansiosta, ja kirjan emotionaalinen jännite kumpuaa tämän näkökulman toimivuudesta.

   Hmm. En tiedä sitten, voisiko vielä yrittää osittaista kronologisuutta juuri tuossa huippukohdassa, mutta se taas tekisi sen, että odotusajat muille näkökulmahenkilöille kasvaisivat suureksi ja näiden osuuksien jännite vähentyisi ellei jopa katoaisi.

   Poista
  2. Kuten ehdotit, täytyy ehkä vain sinnitellä ja editoida kirja loppuun ja katsoa vasta sitten tätä rakenneasiaa. Olen vain sellainen ihminen, jolle on hankalaa edetä kirjassa, jos tiedän, että aiemmissa osioissa on "jotain mätää". :/

   Kiitos, kun kommentoit!

   Poista

Lähetä kommentti