Kirjoittajameemi

Kirjoittajat blogimaailmassa ovat täyttäneet tällä viikolla kirjoitusmeemiä, joten niinpä siis minäkin! Rakastan näiden tekemistä ja lukemista, joten eihän tällaista voi väliin jättää. Aikaisemmin tätä ovat täytelleet vaarna, Calendula ja Rooibos, jolta tämän nappasin.

Missä kirjoitat yleensä?
Kaikissa epäergonomisissa paikoissa nykyään, eli sängyssä ja sohvalla. Pöytätilaa löytyisi kyllä, mutta työpöydän ääressä ei jostain syystä varsinkaan netti halua toimia kunnolla, ja koska pelkään, että puoliso kurkkii selän takaa, ei se tunnu oikein optimaaliselta paikalta senkään takia. Keittiönpöytä on vielä kokeilematta, mutta se saattaa olla liian matalalla tuoliin nähden. Joten harteet jumissa mennään nyt.

Miten kirjoitat käsikirjoituksen ensimmäisen version?
Pätkissä ja yleensä kirjoitellen vähintään osia käsin. Oikeastaan olen vain NaNoWriMon aikana saanut kunnon työpäivämeininkiä aikaiseksi, joten muulloin kirjoittelen lähinnä kun inspiraatio iskee tai kun olen asiaan orientoitunut. Mikä on tietenkin tyyli, jolla ei valmista tule ikinä. Mutta noh, nyt olisi aikaa, joten aion saada taas sitä rutiinia aikaiseksi.

Ensimmäisestä versiosta vielä sen verran, että versioita noin ylipäätään on hankala erottaa toisistaan, koska yleensä aloitan kirjoitusrupeaman lukemalla aiemmin kirjoitettua ja editoimalla sitä. Mikä usein toki johtaa siihen, etten edes pääse sinä päivänä uuden kirjoittamiseen asti, mutta noh ainakin alku on viilattu!

Millaiset olosuhteet johtavat sinulla parhaan tekstin syntymiseen?
Luonnollisesti flow- tai inspiroitunut olotila tuottaa parasta tulosta. Mutta virittynyt tunnelma noin ylipäätään auttaa. Siihen pääsee uppoutumalla tekstin maailmaan etukäteen - suunnittelemalla ja pohtimalla hahmoja. En tiedä, mikä on se varsinainen tekijä, joka laittaa kytkimen on-asentoon, mutta jossakin kohtaa suunnittelutuokiota niin tuppaa usein käymään, ja olen siitä kiitollinen. Musiikkia en usein kuuntele kirjoittaessani, mutta ei siitä kaiketi varsinaisesti haittaakaan ole.

Jos kirjoitan tietokoneella, en voi kirjoittaa ennen kuin tiedoston asetukset ovat viimeisen päälle mieleeni fonttia ja marginaaleja myöten - minua inspiroi eniten "kirjan täyttö" eli kirjoittaminen tiedostoon, johon teksti järjestyy n. A5-koossa ja kirjamaisilla muotoiluilla jne. Kannustaa mukavasti jatkamaan, kun voi nähdä, montako kirjansivua tekstiä on jo kasassa. Näyttää silloin "ihan oikealta" kirjalta.

Millaisia kirjoitusvälineitä käytät (eli tietokone, käsin kirjoittaminen, joku tietty kynä jne)?
Käytän sekaisin tietokonetta, käsin kirjoittamista ja kännykkään näpyttelyä. Tietokone on luonnollisesti se viimeinen,  mutta varsinkin alkuvaiheessa tekstiä saattaa olla ripoteltuna pitkin poikin eri formaatteihin. Varsinkin käsin kirjoittaminen tuntuu "omalta" ja teksti, jonka ensimmäinen versio on kirjoitettu käsin, tuntuu yleensä myös laadullisesti parhaimmalta mitä minulla on antaa.

Mistä saat aiheesi?
Kaikkialta, yleensä lukemalla jostakin ihmiselämän epäreiluudesta ja soveltamalla asiaa kiinnostavaksi kokemallani tavalla. Eniten kiinnostavat perhesuhteet ja muut universaalit elementit, joissa saattaa häikkää olla.

Montako kertaa työstät käsikirjoitusta?
Kuten sanottu, työstän tekstiä jatkuvasti aikalailla alusta lähtien, ellen tietoisesti itseäni estä. Eli varsinaisia editointikierroksia on mahdotonta erotella toisistaan.

Mikä osa käsikirjoituksesta on sinusta vaikein?
Keskikohta. Osaan helposti tarinaidean keksiessäni kuvitella alun, lopun ja huippukohdan, mutta noiden pisteiden yhdistäminen toisiinsa on usein vaikeinta. Tosin sinnikkäällä suunnittelulla sillä selviää.

Onko sinulla kirjoittamiseen liittyviä rituaaleja? Miten valmistaudut kirjoittamaan?
Avaan netin, teen nettikierrokseni, avaan tekstitiedoston, kertailen mitä olen tänään kirjoittamassa. Sitten luen mitä olen aiemmin kirjoittanut ja jumahdan siihen. ;)

Mitä teet kun tarina jumittaa?
Pidän taukoa tekstistä, sitten kun aikaa on kulunut tarpeeksi (=into on palannut jumitusharmin jälkeen), palaan ideoimaan. Yleensä ideointi auttaa, ja jos yksin ei meinaa ongelmakohta aueta, juttelen kirjoittamisesta jonkun kanssa. Se lisää kummasti intoa, vaikka olisinkin puhunut aiheesta vain yleisellä tasolla enkä itse ongelmasta. Luen myös paljon teidän muiden kirjoittajien blogeja, sekin lisää intoa.

Mitä genrejä kirjoitat ja/tai haluaisit kirjoittaa?
Realismi taitaa olla leipälajini, höystettynä yleensä jollain yliluonnollisella tai yliluonnollisen aavistuksella. Toki kunnianhimoa löytyy muihinkin genreihin, esimerkiksi fantasiaan, ja muihin kirjallisuuden lajeihin, kuten runouteen. Kaikki kirjoittaminen kiehtoo, joten enköhän voisi lähes mitä vain kokeilla. (Se on toki sitten eri asia, kuinka hyvä olisin muissa genreissä, esimerkiksi huumorissa.)

Että tällaista. :)
Ps. Jostain syystä kommentointini ei onnistu tällä hetkellä, eli kommenttiinsa vastausta odottaville vain malttia, vastaan kunhan Firefox suostuu taas yhteistyöhön - ja pääsen kommentoimaan sitten teidänkin tekstejänne, jotka ovat herättäneet jälleen paljon ajatuksia. Pitänee vaihtaa selain Chromeen, jos sillä kommentointi onnistuisi...

Kommentit

 1. Ahaa, sinäkin olet käsinkirjoittaja. Siinä tosiaan on aika erilainen tunne kuin tietokoneella näpyttelyssä, eikö? Huomaan itse kirjoittavani koko ajan vähemmän käsin, mutta nautin kyllä siitä, kun siihen on tilaisuus.

  Myös muotoilun tärkeys kuulostaa tutulta. Minulla se on ehkä hellittänyt jo, mutta aiemmin käytin kans paljon aikaa siihen, että muotoilu oli juuri oikea. Nykyisin kun yrittää editoida paljon, auttaa fontin vaihto ja formaatin vaihto, joten silmäni ovat tottuneet aika moneen. Olen tullut silläkin tavoin laiskaksi, että kopioin usein muotoilun edellisestä tiedostosta uusien juttujen kohdalla. ;)

  Mukava kuulla sinusta taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeinkin sain kommentoinnin toimimaan! Eli kiitos paljon kommentistasi jälleen kerran. :) Ehkä erilaisiin muotoiluihin tottuisi, jos vain pakottaisi itsensä siihen, totuttelisi muihin. Mutta olen sen verran masokisti, etten tiedä, haluanko edes. :P Ah, miksi mennä siitä mistä aita on matalin, kun voi mennä siitä, missä se on korkein...

   Poista

Lähetä kommentti