Hellettä ja esseitä

Kesä juoksee pakoon ja helteet saavat hikoilemaan tietokoneen ja tenttikirjojen äärellä. Rannalle on kilometrejä ja taas kilometrejä matkaa, eikä ole rahaa bussiin. Lähin kaikille vapaa nurmikkoplänttikin on jossain yliopistonmäen tuolla puolen, en kehtaa heittäytyä naapuritalon asukkaiden takapihalle päivää paistattelemaan. Käyskentelen siis asunnossani bikineissä.

Lohduttaudun tosin sillä, että onneksi täällä sisällä on sentään jääteetä ja ympäri vuorokauden hurruttava pöytätuuletin.

Olen pohtinut viime päivinä paitsi stressin pakottamana erilaisten koulutehtävien suorittamista, mutta myös vähän toisenlaisiakin kirjoitusprojekteja. Olen pohtinut mm. esseekokoelman työstämistä ja julkaisemista vaikka vain omakustanteen kautta. Miksi? Koska tekee mieli ja pää tuntuu olevan täynnä kaikennäköistä, joilla voisi olematonta lukijakuntaa ihastuttaa ja vihastuttaa. Mutta saa nähdä, aiheet ovat kyllä jo esseille valittuna ja siten kokoelmassa jo muoto, mutta toisaalta rahkeet eivät ehkä riitä ja ajatukseni ovat luultavasti samanlaisia kuin kellä tahansa muullakin. Mutta ajatus kiehtoo, saa nähdä tuleeko siitä itse asiassa jotakin.

Ironista, että pohdin esseekokoelman työstämistä samalla kun pakoilen niitä kahta esseetä, joista Kela maksaa minulle opintotukeni tänä kesänä. Mutta se on sitä minulle hyvin tyypillistä arjen ironiaa.

Haluaisiko joku suositella hyviä esseekokoelmia? Ilmeisesti Virginia Woolfin Kiitäjän kuolema ja muita esseitä on enemmän kuin tutustumisen arvoinen suomennoskokoelma, mutta löytyykö suosikeistanne muitakin?

Kommentit

  1. Minä aloitin vuonna 2004 kirjoittaa englanninkielistä esseekokoelmaa. Se valmistui lopulta vuonna 2011. Sitä ei ollut koskaan tarkoituskaan julkaista, vaikka ajatuksella leikittelin. Matkan varrella alkoi tuntua siltä, että ehkä olisi pitänyt vain tehdä blogipostauksia siitä.

    Nylénin Vihan ja katkeruuden esseitä on kehuttu, mutta en ole lukenut. Minulla ei taida olla hyllyssä kuin kaksi esseekokoelmaa, toisen olen lukenut puoliksi ja toista en ole vielä lukenut, se on varattu syksylle.

    VastaaPoista
  2. En tiedä suositella mitään erillisiä kokoelmia, mutta sen sijaan mieleeni tuli eräs kustantamo, joka julkaisee kuulemma enimmäkseen esseekokoelmia. Turkulainen Savukeidas Kustannus, tsekkaapas se. :)

    Minä en itse oikein osaa nauttia helteistä. Tuntuu että hyvät kelit menevät täysin hukkaan käytössäni, koska en pidä auringonottamisesta enkä tunne oloani mukavaksi pienissä kesävaatteissa. Omistan tasan yhdet farkkushortsit, joita pidän vain äärimmäisessä hädässä. :D Kai se on vain tottumiskysymys. Joka tapauksessa ihoni on vieläkin valkea kuin kalan vatsa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti