"But the biggest disappointment... you."

22.11

Otetaan heti tähän alkuun se pakollinen illan kiekkokommentti: Joukkuepeliä ja se *piip* kiekko pois sieltä laidoilta, pliis. On se nyt kumma, jossei paketti pysy vieläkään kasassa vain siksi, että mennään vähän vain mustaa lättyä lätkimään ja luotetaan maalivahdin yli-inhimillisyyteen. Samaa mieltä ovat myös Rinne ja Marttinen. Leijonat eivät vain taida haluta tätä tarpeeksi. Ei voi mitään.

Vaan se siitä jääkiekosta. Tulin puhumaan ihan muusta.

Kaikki kuvaustekstini lukeneet tietävät, että olen romaanikirjoittamisen lisäksi innostunut tv- ja elokuva-alasta. Unelmissani pyrin nykyisten opintojeni jälkeen Brittilään käsikirjoittamista opiskelemaan ja vähitellen kansainvälisille alan markkinoille työskentelemään. Kirjoittamisen lisäksi kiinnostavat niin ohjaus, editointi kuin näytteleminenkin, vaikka jälkimmäiseen varsinkaan minulla ei rahkeita yksinkertaisesti ole. Mutta ammatti kiinnostaa, se on yksi kiehtovimmista, joita maa päällään kantaa. Itse asiassa pelkkä ekstrankin työ kuvauspaikalla olisi minulle jo unelmien täyttymys - voisin ihan hyvin olla osa nimetöntä väkijoukkoa tai kantaa ohjaajalle tämän kahvit, kunhan vain pääsisin paikalle näkemään, miten näitä töitä oikein käytännössä tehdään. Tiedonjanoni on kyltymätön: haluan oppia kaiken valoista erikoistehosteisiin, jopa niistä osa-alueista, joilla itse en koskaan tulisi toimimaan.

Olen tätä rakkauttani alaan mainostanut ennenkin.

Nostan asian esille jälleen, koska eilen Game of Thrones tarjoili sellaista herkkua, että oksat pois, ei vain katsojan vaan myös alan ystävän näkökulmasta. Jos ette ole vieläkään sarjaan ettekä sen takaiseen kirjasarjaan tutustuneet, suosittelen lämpimästi: paras kirjasarja, jonka olen luultavasti koskaan lukenut, tv-puolellakin titteli taitaa sinne singahtaa. (Kirjat tosin kannattaa lukea englannniksi, näin olen kuullut.) Se ei ratsasta pelkästään jännittävällä, mutkikkaalla juonella, vaan myös valtavan upeilla hahmoilla, jotka saattavat olla jopa piirun verran enemmän mieleeni lihallisessa muodossaan tv-ruudulla. Jos mahdollista. Tästä upeasta hahmokavalkadista sain taas muistutuksen eilisen jakson myötä.

Parhaimpana kohtauksena pidän erityisesti tätä seuraavaa, joka noudattelee kirjan vastaavaa, mutta johon näyttelijöiden suoritukset toivat aivan uuden latauksen - hieno käsikirjoitus nousi lentoon. Kyseessä kohtaus, jossa kääpiönä, hirviönä ja väheksyttynä ja sisarensa ja isänsä vihaamana koko elämänsä elänyt Tyrion saa kuulla jotain yllättävää vihollissuvun vesalta (kultatakki). Jossei Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage saa tästäkin kaudesta Emmyä, niin en tiedä sitten, millä kriteereillä ne pytyt oikein jaetaan. Yksi hienoimpia kohtauksia tv- ja elokuvapuolelta, minkä olen koskaan nähnyt. Kiitos, Peter, ja Oberyn Martellia näyttelevä Pedro Pascal.

"We've met, you and I. Many years ago..."


Teitte päivästäni hienon. Lähes kyynellyin tätä katsellessani, en voi kiittää sarjan tekijöitä tästä kohtauksesta tarpeeksi, sillä molempien hahmojen ydin paljastettiin siinä taidokkaasti. Tällaisten kohtausten kirjoittamisessa ja toteuttamisessa haluan olla itsekin mukana vielä jonakin päivänä. Laitan tämän kirjanmerkkeihin DVD:n saamiseen asti, jotta epäilysten ilmaantuessa voin muistuttaa itseäni siitä, miten rakastan tätä taiteenlajia ja miten voin tuskin tyytyä mihinkään muuhunkaan romaanikirjoittamista lukuun ottamatta. Elän hahmoille, elän ihmisille ja heidän elämänsä kuvaamiselle. Näille, tälläkin videolla ikuistetuille hetkille. Inhimillisyydelle ja sen esiintuomiselle.

Saattaa se Emmy naksahtaa Peterille viime viikoltakin. Gif.
 Järki huutelee aina välillä, että toiveeni ovat epärealistisia ja että pitäisi vain niellä kalkki ja tehdä itsestään jotain järkevää. Yritän epätoivoisesti olla kuuntelematta.

"Ignoring your passion is slow suicide. Never ignore what your heart pumps for. Mold your career around your lifestyle not your lifestyle around your career." — Making Moves

Tänään se on ollut taas helpompaa.

Ps. Muistuttakaa, että puhun joskus siitä, millaiset hahmot tuntuvat vetoavan yleisöön ja mitä Platon sanoo asiasta. Tenttilukemistosta löytyy joskus sangen mielenkiintoisia täkyjä ihan noin kirjoittamista/kokijan rooliakin ajatellen.

2 kommenttia

  1. Oi tuo kohtaus GoT:ssa... Taikaa! Meni kylmät väreet täälläkin. Lisäksi Tyrion ja Oberyn ovat molemmat henkilöhahmoja, joista pidän kovasti. Upea sarja! Kirjoja en ole vielä lukenut, koska ei ole ollut aikaa, mutta kyllähän tuo täytyy urakaksi ottaa jossain vaiheessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ota ihmeessä - sarja on todellakin upeasti tehty toisaalta mukailemaan häkellyttävän hyvin kirjoja mutta toisaalta ottamaan pesäeroa juuri oikeissa pikkujutuissa, jotka kuitenkin painottavat hahmoja mukavasti varsin mielenkiintoisella (ihanalla!) tavalla. :)

      Poista