Once Upon A Dream

17.37

Eräässä Internetin kirjablogeja kiertävässä haasteessa ihmiset esittävät toisilleen kymmenen kysymystä ja keksivät seuraavalle aina uudet kymmenen. Yksi käytetyistä kysymyksistä on ollut Millainen on vuotesi 2014? Omaa vastausta makustellessani huomasin, että tästä vuodestahan on tulossa ainakin näillä näkymin aika jännä!

 1. Olen osallistumassa BBC:n International Radio Playwriting Competitioniin perjantaina. Sieltä voi tulla voiton muodossa 2000 puntaa, oman näytelmän äänitykset ja visiitti siis Lontooseen. Ja niin, saa siis todellakin merkitä CV:hensä käsikirjoittaneensa näytelmän BBC:lle. Jos en voita, mutta valitsevat käsikirjoitukseni hävinneiden joukosta lupaavimmaksi, voitan silti kahden viikon reissun Lontooseen. Ja jos en voita tätäkään, mutta olen silti oman maani lupaavin edustaja, saan kunniamaininnan. Sekin on ihan jees, kun ottaa huomioon kenelle yritin tekelettäni tyrkyttää. Mutta joo, parhaimmillaan ja hurjimmissa unelmissani voitan koko roskan, saan tituleerata itseäni käsikirjoittajaksi, BBC esittää radiossa näytelmäni, jonka nauhoituksia pääsen vieläpä seuraamaan Lontoossa, jonne pääsen taas reissun tekemään. Kelpaa! (Niin joo, ja saan vielä rahaakin kyytipojaksi.)
 2. Saan tänä vuonna romaanini valmiiksi ja rundille: hyvässä lykyssä jouluun mennessä minulla on kuukausien odottamisen ja kynsien pureskelun jälkeen agentti Brittilästä ja ehkä sopiva kustantaja ja kustannussopimuskin ainakin tähtäimessä (= 1% todennäköisyydellä). Ehkä saan siis tituleerata itseäni tämän vuoden jälkeen myös kirjailijaksi?
 3. Olen hakeutunut vaihtoon, eli jos minut valitaan, pääsen asumaan syksyn Iso-Britanniassa. Tarkoittaa sitä, että olen päässyt siis luultavastikin opiskelemaan niitä leffa-alan opintoja, joihin niin kovasti haikailen ja joita olen alustavasti ottamassa vaihdon aikana muutaman kurssin verran lukkariini. Toistan varmuuden vuoksi: olen asunut vuoden päätteeksi muutaman kuukauden Brittilässä opiskellen unelma-alaani. Can it even get better than that?
 4. Olen myös hakeutunut ensimmäistä kertaa oman alani työpaikkoihin harjoittelijaksi kesäksi. Tämän kohdan tärkeyttä minulle ei varmasti tarvitse hirveästi korostaa?
Onneksi olen pessimisti luonteeltani ja odotan siis, että nämä toiveeni romahtavat kasaan kohta kerrallaan. Mutta tässä vaiheessa vielä toivo kuitenkin elää, että edes joku näistä, edes yksi, onnistuisi ja tekisi tästä vuodesta mahtavan. Potentiaalia, vaihtoehtoisia tapoja vuoden onnistumiselle, kuitenkin olisi vaikka kuinka. Miten kummallista. Miten hämmentävän outoa! Älkääkä edes puhuko siitä, miten reagoisin, jos nämä kaikki jollain ihmeen kaupalla toteutuisivat. En tiedä miten päin olisin. Eihän sellainen ole mahdollista edes!

Vai onko?

11 kommenttia

 1. Vuosi 2014 kuulostaa jännittävältä! Onnea kovasti tulevaan rundiin, kilpailuihin ja hakuihin! :D

  Hienoa nähdä, että suomalaisetkin jaksavat yrittää läpimurtoa vierailla markkinoilla. Unelmoin itse kans jossain vaiheessa englanniksi julkaisemisesta, mutta ymmärsin lopulta, ettei oma kielitaitoni vain riitä siihen. Mutta toisaalta onhan meillä Hannu Rajamäkikin. :)

  Ah, Lana. <3 Tykkään tästä uudesta biisistä, mutta epäilen ettei leffa ole kauhean laadukas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Minulle Brittilä on aina ollut tavoitteena - englanniksikin olen kirjoittanut niin kauan, että harvoinpa enää proosaa suomeksi tuotan ollenkaan. Luonnollinen suunta nuo ulkomaat siis tälle haaveilijalle. :) Välillä yritän ihan tietoisesti kirjoittaa suomeksikin, ettei kielitaito ruostu, eräs romaanin alkuni on nimenomaan kotimaisella ja toivon, että siitäkin joskus jotain tulisi. Siihen projektiin tartun varmaan sitten, kun saan tämän nykyisen rundille. :) Työstätkö muuten montaa projektia yhtä aikaa? Jotenkin on sellainen muistikuva, että olet sanonut joskus blogissasi, että pyrit pitäytymään vain yhdessä, mutta muistikuvani saattaa olla vain omiani. :)

   Jep, veikkaan kanssa trailerin perusteella, että elokuva on taas yksi niistä monista Hollywoodin megalaitoksista, joissa on enemmän efektejä ja räiskettä kuin on käsikirjoituksella mittaa. Valitettavasti, sillä näkökulma vanhaan klassikkoon itsessään vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta, mutta toteutus näyttänee kaatuvan jälleen kerran käsikirjoituksen puutteisiin kuten monet nykyään. :/

   Poista
  2. Suomeni köyhtyi valtavasti silloin kun kirjoitin pelkästää englanniksi. Viime vuosi oli pitkälti suomeksi kirjoittamisen uudelleenopiskelua. Eli kahdella kielellä pelaaminen ei onnistunut minulla. Kielen varmaan sisäistää paremmin, kun se on luonnollinen osa päivittäistä rytmiä. Toivottavasti pääset vaihtoon! :)

   Työstän periaatteessa kässäreitä vaiheittain. Minulla vaiheet ovat pitkälti ideointi, koeajo, eka draft, editointi, tauko, palaute, hiominen jne. Ideoin paljon samaan aikaan, mutta ekaa draftia pyrin tekemään kerrallaan vain yhdestä. On jotenkin helpompi saada yhdestä valmiiksi joku työvaihe ja jättää kässäri tauolle, jonka aikana tehdä toisesta työvaihe valmiiksi. Eli ikään kuin lomittain.

   Hollywoodin elokuvakäsikirjoitukset ovat nykyään kyllä aivan hirveitä. Ei mikään ihme, että saamme "nauttia" pelkistä jatko-osista ja uudelleenlämmittelyistä. :(

   Poista
 2. Ooh, rohkeat haaveet ovat parhaita. Sitä paitsi olen ollut aina sitä mieltä, että tavoitteet on mahdollista saavuttaa vain jos ne asettaa riittävän korkealle. Ja jos oikeasti tahtoo tosi paljon.

  Buukkasin juuri kesäkuulle reissun Britteihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan näin! :)

   Minnepäin olet lähdössä? Itse olen valloittanut tähän mennessä Englannin puolella vain Lontoon pariin otteeseen, muuten olen hyörinyt Skotlannissa. :)

   Poista
  2. Skotlantiin tällä kertaa :)

   Viime syksynä olin etelärannikolla, toissakesänä road tripillä Lontoo-York välillä, Oxfordin suunnilla olen tainnut käydä neljä kertaa kun lähisukulainen asui siellä muutaman vuoden. Ja skoteissakin olen ollut kerran mutta siitä on jo kymmenisen vuotta. Tämä sama kärpänen on purrut siis minuunkin, tosin en ole koskaan suunnitellut brittilään muuttoa paitsi leikisti ;)

   Poista
  3. Vau! Mikä on suosikkiosasi maata? Matkavinkkejä otetaan aina mieluusti vastaan! ;)

   Lontoo on vienyt kyllä sydämen aika täydellisesti, mutta sydämeni sykkii kyllä ehdottomasti Skotlannillekin maanosana ihmisten aksentin ja ennen kaikkea luonnon takia - Edinburgh tulee olemaan aina toinen koti nyt tuon Lontoon rinnalla. :) Muista käydä ylämaiden ympäriajolla (esim. ne päivän mittaiset, olen käynyt kahdella erilaisella, suosittelen sitä 12 tunninkin, älä anna tuntimäärän pelotella pois, ei se matka tylsältä tunnu!), sillä Skotlantiahan ei ole tunnetusti nähnyt, jos ei ole ylämailla käynyt. ;)

   Poista
  4. Pistitpä pahan! En ole kaupunki-ihminen joten kaupungit jätän suosikkien ulkopuolelle. Tosin esim Edinburgh ja Salisbury etelässä ovat hienoja, Lontookin mutta se vaatisi pidemmän tutustumisen...

   Rakastan Englannin maaseutua, esim Gotswoldin (apua en muista miten se kirjoitetaan!) alue on ihan mieletön, samoin kyllä rannikko kalkkikivijyrkänteineen! Meillä on yleensä reissulla auto vuokralla eli kolutaan kaikkia pikkupaikkoja ;)

   Skotlannissa olis tarkoitus käydä Edinburghissa, Loch Lomondin alueella, Glen coella (pohdin vielä saanko isle of skyen mukaan), Loch Nessillä ja Stirlingissä :D

   Poista
  5. Ai niin, seuraavalla Lontoon keikallasi ota päivän tai kahden reissu Brightoniin! Varsinkin jos olet menossa kesällä! Se on oikea rantakaupunki, plus lyhyen bussimatkan päästä löytyy Seven sistersin kalkkikivijyrkänteet!

   Poista
  6. Loch Ness oli vähän pettymys, mutta rannalla olevalla linnalla kannattaa käydä, jos sinne suunnalle on menossa! Oi, käykää Stirlingin linnassa, luultavasti ehdottomasti suosikkipaikkani, jossa olen käynyt Skotlannin alueella tähän mennessä! Isle of Skye on toivottavasti itselläni seuraavan Skotlanti-matkani kohteena. :)

   Kiitos vinkeistä! :)

   Poista
  7. Minä olen käynyt Stirlingin linnassa mutta en muista siitä mitään paitsi että se oli hieno, joten ehdottomasti sinne. Silloin kymmenen vuotta sitten tein road tripin sukulaisperheen kanssa ja kiersimme pari vkoa pitkin poikin ylämaata. Harmittavasti tuo Isle of Skye ei ole reitillä mutta en ole ihan täysin luopunut toivosta, esim Fairy pools kiinnostaisi!

   Poista