Meni taas tämäkin maanantai reisille

16.54

Tänään tulivat uudet Kelan tuet, joten kauppaanhan sitä oli ensimmäisenä kirmattava. Otin jopa hetken empimisen jälkeen kylmäaltaasta mukaani broilerin koipireisiä, joiden vannoutunut vihaaja olen aina ollut, mutta jotka olivat sen verran halpoja, että päätin kokeilla josko minäkin niistä jotain hyvää aikaiseksi kumminkin saisin. Alan selvästi innostua tästä ruoanlaitosta.Broilerin koipireisiä riisi-kaalipedillä. Tässä samalla tuli saatua eräs ruoanlaitollinen neronleimaus, jota en ole ainakaan vielä nähnyt ruokaohjelmissa mainostettavan:

Kaikki varmaan muistavat kouluruokien inhokin, rutikuivan risoton? Kokkausohjelmissa risotto tehdään runsaalla nesteellä ja reilulla voimäärällä maun, pehmeyden ja mehevyyden takaamiseksi. Ja hyvä niin. Mutta minäpäs keksin juuri terveellisemmän variaation tähän kikkaan!

Nimittäin tuo kaali. Kun satsi tuli uunista ja pääsin riisiä lautaselle kauhomaan, ihmettelin ensin miten kaali tuntui hävinneen jonnekin riisin sekaan, eikä sitä näyttänyt olevan enää nimeksikään - mietin jo hetken onko se voinut jopa kypsyä niin hyvin, että olisi hajonnut tyystin riisien sekaan! Mutta sitten tosiaan maistoin, ja ei, ei siellä vieläkään kaali maistunut - mielestäni. Sen sijaan hämmästelin miten ihmeessä riisi voi maistua näin pehmeältä, niin täyteläiseltä, vaikken ollut lykännyt vuokaan pisaraakaan öljyä mistään voista puhumattakaan. Mutta kuulkaas - se on se kaali!

Kun kaalin kypsentää uunissa tuntikaupalla reilussa nesteessä muhitellen, tuloksena on niin pehmeä ja aavistuksen makea höyste, että kun siihen yhdistää hieman suolaisen riisin, kävisi se kuulkaas voista! Paitsi että on noin kymmenen kertaa terveellisempää!

Kaikille tämä ylipehmeä ja täyteläinen maku ei varmaan sovi. Ainakaan sellaisenaan, tökki se minullakin hieman kunnes lisäsin mausteita. Kannattaa siis varata esim. soijakastiketta hollille ruokailun alkaessa, jotta lisäkkeen makua saa säädeltyä ja särmää siihen lisättyä haluamallaan ja kaipaamallaan tavalla. Curry varmasti toimisi hyvin näin esimerkiksi, on kuulemma kanaansa paprikajauhettakin joku tyrkännyt. Itse lähdin liikkeelle basilikasta ja suolasta maustamisessa, lorautin sitten myöhemmin sekaan sitä soijaa, jonka kanssa lotraan kyllä muutenkin aina kun ruokalaji sen vain sallii.

Jos tästä inspiraatiota keittiöönne saitte, niin resepti itsessään on varsin yksinkertainen: lootan pohjalle n. 3-4dl riisiä, suikaloitua/paloiteltua kaalia n. 50-100g, halutut mausteet, päälle koivet ja koko systeemi veden peittoon (jos/kun kanat eivät kokonaan peittoon mene, käännä puolessa välissä ympäri). Uuni päälle 200 asteeseen ja helahoito sinne kypsymään n. 1,5-2 tunniksi.

Kun nyt kerrankin on lamppu yläkerrassa palamassa, niin heitetään kehiin vielä viimeinen vinkki, jonka tuossa syödessäni keksin: jos tuntuu, ettette kuitenkaan kaipaa riisiinne voin kaltaista pehmeyttä maun suhteen ja pidätte kaalistanne rapsakampana, tehkää kaalilisuke erikseen ja paistakaa mokomat pannussa. Toki riisinkin voi tehdä erikseen, jolloin saatte itse säädeltyä aika kätevästi sitä kuinka suuressa nestemäärässä kypsentyvät - nythän tuon nestemäärän määrää aikalailla broitsun reisien paksuus. Tämä tänään käyttämäni on tietenkin se laiskan kokkaajan variaatio: tätä helpommaksi ei enää ruoanlaitto voi mennä, kun ainekset vain lävätään kasaan ja laitetaan vesihauteessaan uuniin. Mutta jos vain on aikaa ja energiaa lisukkeita erikseen laitella, niin laitelkaa ihmeessä!

Ja kukaanhan ei tietenkään estä teitä käyttämästä eri vihanneksia tai laittamalla kaikkia sekaisin - ensi kerralla sekaan saattaa eksyä tässäkin keittiössä porkkanaa ja lanttua sen kaalin lisäksi.

0 kommenttia