Paluu arkeen

20.10

Koulu on taas alkanut (yliopisto on puhekielessä koulu, piste - se on mukavan lyhyt, osa vakiintunutta ilmausta, vailla yliopisto-sanan sisältämää tekoelitistisyyttä). Sen mukana alkaa kaikenlainen arkielämän oheistoiminta. Yliopistoliikunnan puolella valikoituu harrastuksiksi näillä näkymin rumbitaa, itämaista tanssia, hatha joogaa sekä zumbaa syksyn liikuttajiksi. Kirjoittamista pääsee harrastamaan ainakin englannin luovan kirjoittamisen kurssin puolella, perjantaina nähdään tuleeko moista harrastettua suomeksikin ihan sivuaineen puitteissa. Lukemista tulee valitettavasti faktapitoisena ainakin EU-kurssin taholta: tehtävämme on tutustua tahoon paitsi monipuolisesti myös monikielisesti - termistön saamme kuulemma opetella vähintään kahdella kielellä, mieluusti sillä ranskallakin. Jahas. Tiedänpähän mitä pänttään iltaisin tuskanhiki otsalla seuraavat pari kuukautta...

Ellen sitten kertaile ruotsia. Sen aion nyt saada läpi joulun tienoilla keinolla millä hyvänsä, joten olen jo aloittanut pitämään itselleni pienimuotoisia kielikylpyjä kuuntelemalla ruotsia kaksi tuntia päivässä. Joko musiikin tai radio/tv-ohjelman merkeissä. Mieluusti molempien. Toki tuosta kahdesta tunnista tulee vähän lipsuttua kun tuollaista aikakönttää ei näin alkuvaiheessa kannata kokonaisuudessaan vielä ottaa - aivot väsähtävät yllättävän nopeasti kun kielen kanssa ollaan vasta tällä tasolla - mutta pyrin siihen, että päivittäin se pari tuntia tulisi kuuntelupätkistä kokoon. Tälläkin hetkellä pyörii ruotsalais-italialaisen Veronica Maggion musiikki Spottarista.

Ruotsin lisäksi pitäisi kerrata saksaa ja venäjää. No joo, saksan kohdalla lasken varmaan vain oppituntien varaan ja venäjää kuuntelen/luen satunnaisesti ennen joulukuun tenttiä, kuten itsenäiseen opiskeluun luonnollisesti kuuluu. Mutta joo, kielipainotteinen syksy siis jälleen kerran tulossa.

Ympätään tähän vielä muita kouluhommia. Tylsää! Siispä olen kehittänyt jo pientä oheisharrastetta: Kitara on kielitetty uudestaan, mutta kaipaa vielä virittämistä, on kuitenkin pian soittovalmiudessa. Käsityöpuolella olen ollut jopa niin aktiivinen, että olen hommannut tarvittavat välineet ja materiaalit jo valmiiksi. Aloitettukin on jo: tekeillä on syksyyn sopiva vaaleanpunainen piristävä myssy, kankaanpainantapuolella ensimmäinen kokeilu on jo tehty kangaskassiin. Kuvia valmiista tuotoksesta eittämättä luvassa.

Tänä iltana leivon sämpylöitä. Huomenna teen makaronilaatikkoa ensimmäistä kertaa sitten yläasteen köksäntuntien. Suunnitteilla on kokeilla jossain vaiheessa jotain lohesta (ja syödä se ystävän kanssa, koska luksusillallinen ei voi olla luksusta ilman hyvää seuraa), juustokakun leipomista ensimmäistä kertaa elämässäni sekä opetella leipomaan kunnollista ruisleipää.

Romaania voisin yrittää lukea jossain välissä kiireestä huolimatta: John Steinbeckin Vihan hedelmät odottelee aloittajaansa, ja pari novellikokoelmaakin vaatii kovin huomiotani tuolla sängyn tietämillä. Goodreads-sivusto notkuu suosituksia, jotka haastavat tarttumaan uusiin kaunokirjallisiin teoksiin; jalkaterät sojottavat jo kirjaston suuntaan.

Sitä ennen kuitenkin uunituoretta lämmintä sämpylää kera sulavan margariinin. Tästä haaveilin jo eilen illalla.

Olo on ihan mukava. Vähän huolestuttaa miten syksystä selvitään, mutta tänä iltana olo on siitä huolimatta varsin lämmin ja kotoinen. On mukavaa puuhastella kaikkea pientä ja mieluisaa, ja olla murehtimatta isoista asioista. On mukavaa, kun pahin ongelmani tänä iltana näyttää olevan se, miten ymmärsin pipon kutomisohjeet väärin ja joudun ehkä aloittamaan koko homman lähes alusta melkein koko lankakerällisen verran jo kudottuani.

Tällaista tähän viikkoon.

0 kommenttia